Leren en werken

Wil jij graag leren en werken tegelijk? Dat kan heel goed binnen Zorg en Welzijn! Naast je werk bij een zorg- of welzijnsorganisatie ga je een aantal dagen per maand naar school. Lijkt het je wat?

BBL of duaal

De combinatie van leren en werken heet op het mbo een ‘Beroeps Begeleidende Leerweg’ (BBL), ook wel leerwerktraject genoemd. Op het hbo heet dit ‘duaal’. Je doet praktische ervaring op tijdens je werk. Op school krijg je theorie en wat je leert kunt je meteen in de praktijk toepassen. Voordat je kunt beginnen moet je eerst solliciteren naar een opleidingsplaats. Dat kan zodra er een vacature open staat.

 

Vooropleiding

Om in aanmerking te komen voor een leerwerktraject moet je aan een aantal eisen voldoen. Het begint bij jouw vooropleiding. We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet. Let op: er kunnen specifieke vooropleidingseisen gelden, bijvoorbeeld een bepaald uitstroomprofiel.

 

Instroommomenten

Leerwerktrajecten hebben vaste instroommomenten per jaar. Meestal in het voorjaar (februari of maart) en/of in het najaar (september of oktober). Houd de actuele vacatures in de gaten of maak een vacature alert aan, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe vacatures.

 

Begeleiding

Tijdens je leerwerktraject kun je rekenen op goede begeleiding. Op de werkvloer heb je vaak een werkbegeleider of mentor. Daarnaast houdt een praktijkbegeleider samen met jou overzicht op je voortgang.

 

Salaris tijdens leerwerktraject

Heb jij een opleidingsplaats bemachtigd? Dan kom je in dienst bij een werkgever. Vaak wordt de opleiding voor je betaald en ontvang je salaris. In de eerste periode (de beroepsvoorbereidende periode: BVP) is dat zakgeld, daarna ontvang je tijdens de opleiding een salaris als leerling. Dat groeit ieder jaar. Zodra je de opleiding afgerond hebt, ontvang je salaris als gediplomeerde. Lees meer over salaris